news

Bijlmer Jaren 1989-1997, Koningshoef 6

Ode aan de Bijlmer

Exhibition: Ode aan de Bijlmer.

Opening: 8 september (15:00) in: CBK-Zuidoost.

De tentoonstelling is te bezoeken van 8 september t/m 20 oktober 2018.

In 2018 bestaat de Bijlmer 50 jaar. CBK Zuidoost  ontwikkelt een groepstentoonstelling ‘Ode aan de Bijlmer’ met 11 kunstenaars  waarin de  kunstenaars in hun werk reflecteren op  de stedenbouwkundige realisatie van de Bijlmer en de actuele hervormingen. Er is door de jaren heen veel aandacht voor de Bijlmer geweest, met name over alles wat niet goed ging. De wijk die bij oplevering werd gezien als ‘stad van de toekomst’ werd al na 25 jaar deels afgebroken. Het utopische stedenbouwkundig plan van Siegfried Nassuth werd afgedaan als grote mislukking. De Bijlmer had en heeft nog steeds een stigma, vooral voor mensen die er nog nooit zijn geweest.

Ondertussen bestaat dit stadsdeel al weer een halve eeuw en wordt er al die tijd al gewoond, gespeeld, geleefd en gewerkt en groeit er al weer een derde generatie kinderen op. Er zijn flats gesloopt, er zijn flats grondig gerenoveerd, het stedenbouwkundig plan is drastisch veranderd en er wordt nog steeds gebouwd; de wijk is nog steeds in ontwikkeling. De kunstenaars in de expositie Ode aan de Bijlmer laten de Bijlmer zien als monument, als stedenbouwkundige vernieuwing, als utopie, als bijzonder en afwijkend of als jeugdsentiment. Rode draad in de tentoonstelling is een autonome beeldende vertaling van een positieve ervaring met deze wijk.

Voor de tentoonstelling ‘Ode aan de Bijlmer’ in CBK Zuidoost maakte ik samen met beeldend kunstenaar Thérèse Zoekende het werk ‘Bijlmer Jaren 1989-1997’ waarin wij in een vertrouwelijk beeldverhaal ons gedeelde Bijlmerverleden tot leven wekken. Negenentwintig jaar gelden kwamen wij als Rietveld studenten te wonen in deze stadswijk die wij door de stadsvernieuwing negen jaar later gedwongen waren te verlaten. Het project ‘Bijlmer Jaren 1989-1997’ is een mixed-media-installatie bestaande uit video’s met geluid, foto’s en lichtbakken die de Bijlmer toont in zijn authentieke staat.

De woning in de honingraatflat Koningshoef in de K‐buurt speelt een belangrijke centrale rol bij het tot stand komen van de beelden in de tentoonstelling. Koningshoef was met 525 woningen de grootste Bijlmerflat en wij woonde op de hoek, driehoog op nummer zes. De woning was onze uitkijkpost, we fotografeerden uitzichten in verschillende richtingen en bij verschillende jaargetijden. Bij de video’s was de woning vaak het vertrekpunt. Koningshoef en grote gedeelten van de K-buurt zijn inmiddels gesloopt, en onherkenbaar veranderd.

Posted on 4 July 2018 in Exhibition, Photo, Lightbox

Share

Leave a commentYour email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top